Een moderne, gebruiksvriendelijke website die ook duurzaam is: dat was de wens van NLdigital. NLdigital spant zich al jaren in om de energie-efficiëntie van de digitale sector te verbeteren. Dat wilde de vereniging ook voor haar eigen website. Daarom koos zij voor Yard Digital Agency als online partner. Wij ontwierpen en ontwikkelden de vernieuwde website waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Het resultaat is nu te bekijken op www.nldigital.nl.

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat een website veel energie kan kosten. De hosting slurpt energie, maar ook alle bezoeken aan de website. Een website die duurzaam wil zijn, moet dan ook bewust met energie omgaan. Wij minimaliseerden het energiegebruik van de nieuwe website op verschillende manieren.

Donkere modus

Op verzoek van NLdigital ontwikkelden wij een dark mode. Met een druk op de knop verander je de website naar een modus waarin zwart de boventoon voert. Deze dark mode vermindert het energiegebruik van zogenoemde OLED- en AMOLED-schermen. Hiervoor ontwikkelden wij voor ieder onderdeel op de website een donkere tegenhanger. Toch is de website in dark mode nog steeds herkenbaar NLdigital. De knop voor de dark mode vind je aan de rechterkant van de pagina, als onderdeel van de toegankelijkheidstoolbar.

De nieuwe, duurzame website van NLdigital

Snelle website

Ook de overdracht van gegevens en de hoeveelheid berekeningen, bepalen een belangrijk deel van het energiegebruik. Hoe minder gegevens er verstuurd worden en hoe minder berekeningen er nodig zijn, hoe minder energie er wordt verbruikt. Bijkomend voordeel is dat de website dan een stuk sneller wordt. Daarom optimaliseerden wij de gegevensoverdracht en daarmee de snelheid van de nieuwe website. Wat deden we zoal?

  • Caching: webpagina’s worden alleen ververst als het nodig is. De pagina wordt één keer geladen en daarna opgeslagen op de server. Dit vermindert het aantal serververzoeken en bespaart daardoor energie.
  • Lazy loading: alleen de afbeeldingen en video’s op het zichtbare deel van een pagina worden ingeladen. Pas als je gaat scrollen, worden de volgende afbeeldingen en video’s ingeladen.
  • Afbeeldingen comprimeren: de bestandsgrootte van afbeeldingen wordt automatisch verkleind. Zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit van de afbeelding.
  • Efficiënte code: Wij hebben extra aandacht besteed aan het schrijven van efficiënte code. En we minimaliseerden het gebruik van externe scripts en tools van derden. Overbodige code en elk extra script leidt namelijk tot onnodig veel energieverbruik bij het laden van pagina’s.

Gebruiksvriendelijke, minimalistische website

Een website waarop je snel vindt wat je zoekt: dat beperkt de tijd die je doorbrengt op de website en dus ook het energieverbruik. Het ontwerp dat we maakten, is bijzonder gebruiksvriendelijk en de content is intuïtief ingedeeld. Daarvoor liet NLdigital zich adviseren door de UX-designers van Yard.

Het visuele ontwerp is minimalistisch en modern. Er is bewust gekozen voor een relatief eenvoudig ontwerp. Hoe minder verschillende grafische elementen, hoe minder energie er nodig is om de pagina te laden.

Duurzame hosting

Voor het hosten van een website zijn servers, switches, routers en koeling nodig. Die gebruiken allemaal elektriciteit. Ook hier kiest NLdigital voor een duurzame oplossing: de duurzame hosting van onze partner True. True host alle websites volledig op groene stroom. Ook zorgen ze voor een energie-efficiënte serverruimte door die goed te isoleren. En ze laten oude servers recyclen.

Al deze onderdelen samen zorgen voor een nieuwe website die bewust met energie omgaat. Een belangrijke stap richting een duurzame toekomst.

Ook een duurzame website? 

Neem contact met ons op. Wij denken graag met je mee!


Lees ook

Iedereen kan een steentje bijdrage aan het oplossen van het klimaatprobleem! Met die gedachte gaan we bij Yard aan de slag met duurzaamheid.
Er is veel discussie over hoe we met fossiele brandstoffen en het milieu kunnen en moeten omgaan. Maar daar wordt…
Wist je dat websites ook vervuilend zijn? Het internet en bijbehorende dataverkeer zorgt namelijk voor CO2 uitstoot. Het elektriciteitsverbruik is…

Deel:

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.