Als organisatie heb je een website nodig die wendbaar is. Die in deze tijden van vele veranderingen gemakkelijk en snel aan te passen is. Zonder (veel) interventie van externe webbouwers. En zonder hoge kosten. Bij Yard geloven we dat WordPress organisaties de nodige flexibiliteit biedt. We leggen uit waarom.

WordPress zorgt dat je op drie verschillende niveaus snel kunt handelen: op site-niveau, op pagina-niveau en op blok-niveau.

1. Op blok-niveau: opmaak aanpassen aan content

Laten we met de basis beginnen. Met een website wil je de vrijheid hebben om je content op de best mogelijk manier te tonen. Vrijheid die wel eenheid vormt met de rest van site.

Gutenberg geeft je alle nodige bouwstenen

Een WordPress-site van Yard wordt ingericht met de gebruiksvriendelijke editor Gutenberg. Deze editor is een eenvoudige pagebuilder waarbij je met behulp van blokken op een makkelijke manier zelf je webpagina inricht. 

Er zijn blokken voor verschillende functionaliteiten. De gebruikelijke blokken zoals voor teksten, koppen, lijsten, knoppen, video’s, een afbeelding en een galerij. Maar ook complexere blokken zoals die om gerelateerde artikelen te tonen met een handmatige selectie of aan de hand van termen. Of iets specifieks zoals een logo-reeks. Allemaal schaalbaar en webtoegankelijk.

Een voorbeeld van de achterkant van Gutenberg.
Een voorbeeld van de achterkant van Gutenberg. Beeld: Yard.nl (c).

Door gebruik te maken van de verschillende blokken kan je jouw content weergeven precies zoals je wilt. In de huisstijl. Zonder restricties. En wil je iets veranderen? Je kunt blokken snel verwijderen en toevoegen en makkelijk verplaatsen.

Een formulier is gemakkelijk aangemaakt of aangepast

Formulieren kun je met een blok gemakkelijk toevoegen op een pagina. Elders in het WordPress-CMS kun je zelf een formulier aanmaken of bestaande formulieren aanpassen.

In sommige CMS’en is formulieren aanmaken complex en zijn gebruikers genoodzaakt om de supportdesk in te schakelen. Bij Yard maken we gebruik met het gebruikersvriendelijke Gravity Forms voor WordPress. Hiermee kun je geheel zelf een formulier aanmaken. Je kunt velden of elementen toevoegen met blokken. Naast de opmaak van het formulier kun je ook zelf een bevestigingswebpagina en/of -mail aanmaken. Ook de formulieren zijn schaalbaar en webtoegankelijk. En niet onbelangrijk: AVG-proof.

2. Op pagina-niveau: zelf nieuwe pagina’s toevoegen

Templates voor verschillende soorten pagina’s  

Het is belangrijk dat gebruikers van een CMS niet onbeperkte vrijheid hebben. Dat wil je ook niet. Je wilt namelijk eenheid binnen jouw site. Een bezoeker moet snel kunnen zien wat voor pagina die aan het lezen is: zo hebben alle nieuwsberichten dezelfde opmaak en die verschilt met de opmaak van een agenda-item.

Hierin is WordPress ook flexibel. Naast de vaste WordPress-elementen zoals pagina’s, blogposts, agenda-items en nieuwsberichten kan Yard bij de inrichting ook templates maken voor andere categorieën. Dat kunnen alle soorten pagina’s die veel voorkomen op jouw website zijn, denk aan themapagina’s, cursusbeschrijvingen of kaartjes. Zo kan een gebruiker een template kiezen en snel een nieuwe pagina aanmaken zonder zich zorgen te maken over de opmaak.

Geheel nieuwe landingspagina zelf maken (en toevoegen aan het menu) 

Maar heb je een geheel nieuwe landingspagina nodig? Dankzij de Gutenberg-editor kan je ook zelfstandig landingspagina’s inrichten. Je kunt vanaf een leeg blad een pagina helemaal inrichten in de huisstijl met gebruik van de bovengenoemde blokken. Handig als er onverwachts een nieuw onderwerp bijkomt (denk maar terug aan de coronaberichten die snel gecommuniceerd moesten worden) of als er een tijdelijke campagne is.

Je kunt als webredacteur de pagina opmaken, vullen en publiceren zonder ondersteuning van Yard. Die ondersteuning is er natuurlijk wel mocht je het nodig hebben.

WordPress is ook eenvoudig genoeg om zo’n zelfgemaakte nieuwe pagina toe te voegen aan de navigatie voor diegene die hier rechten toe hebben.

3. Op site-niveau: projecten, campagnes of apart merk 

Er kunnen verschillende redenen zijn om langdurig of tijdelijk een subsite te willen. Wellicht krijg je een nieuw merk in samenwerking met een ander partij en is een nieuwe site nodig waar beide partijen toegang hebben met aparte branding. Of je hebt een tijdelijke campagne of project waar een subsite gewenst is.

Met behulp van Yard, snel en gemakkelijk een subsite inrichten

Yard kan gemakkelijk binnen WordPress een nieuwe subsite inrichten die gebaseerd is op de bestaande site. Hiermee kun je gebruik maken van de al gemaakte functionaliteiten. Huisstijl en navigatie kunnen redelijk eenvoudig aangepast worden. Yard moet het inrichten wel inplannen dus tijdig aanvragen is wel vereist. Maar de kosten hiervoor kunnen, afhankelijk van hoeveel je wilt afwijken van de bestaande site, laag blijven.   

Een extra voordeel is dat beheerders van de website maar één keer hoeven in te loggen en kunnen switchen tussen de sites. Nieuwe gebruikers kunnen toegang krijgen tot alleen de subsite.

Yard heeft veel ervaringen met organisaties die subsites inzetten en kan hier in ook adviseren. Soms is een gehele subsite namelijk niet nodig maar kan een landingspagina voldoende zijn.

Bij Tactus Verslavingszorg kunnen beheerders één keer inloggen en switchen tussen verschillende sites en subsites van de organisatie.

Extra pluspunten

WordPress is ook een headless CMS

WordPress kan ook fungeren als een headless CMS. Dit betekent dat het ook losgekoppeld kan worden van de front-end. Hiermee kun je de data en content delen met andere websites door middel van een API. Zo zou je nieuws kunnen tonen op de hoofdsite én kunnen doorsturen naar een kennispartner. Het bericht hoef je maar één keer op te maken in het eigen CMS.

Ontwikkelingen blijven doorgaan

WordPress is nooit af. Het is een opensource-CMS dat voortdurend van updates wordt voorzien, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Bovendien kent het CMS een enorme community: tienduizenden mensen wereldwijd maken en bedenken features en zogenoemde plug-ins om het CMS te verbeteren en te vergemakkelijken. 

Dat kunnen kleine features zijn, denk aan het stijlvol weergeven van een serie Instagramfoto’s of het voorkomen van spam, maar ook grote, omvangrijke zaken zoals een compleet SEO-optimalisatiepakket of installatie van cookieplug-ins, volledig gericht op de AVG-wetgeving. Verbeteringen hierin profiteert iedere organisatie uiteindelijk van. 

Sommige gebruikers maken zich zorgen dat het CMS niet veilig zou zijn omdat het opensource is. Martin Donk, expert veiligheid bij Yard, legt in deze video uit hoe wij WordPress veilig gebruiken:

Medewerkers kunnen verschillende rechten krijgen

Niet iedereen die in het CMS aan de slag gaat, heeft uitgebreide kennis van websites. Samen met Yard kun je vooraf verschillende rollen en rechten definiëren. Zo krijgen alleen de meest-deskundige gebruikers de rechten om bijvoorbeeld de homepage aan te passen, formulieren aan te maken, de navigatie te beheren en/of termen toe te voegen en verwijderen. Zo heeft jouw organisatie op een veilige manier veel flexibiliteit en controle over haar website.

Lees ook onze tips om een WordPress ontwikkelaar te kiezen.

Benieuwd of WordPress voor jouw organisatie geschikt is?

Neem dan contact met ons op. Als WordPress Agency en specialist in WordPress-sites, helpen we je graag met jouw WordPress uitdagingen!

Deel:

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.