Wat is WordPress maatwerk?

WordPress maatwerk is het uitbreiden van de bestaande WordPress-software om een website te bouwen of door te ontwikkelen. Binnen het opensourcesysteem worden bijvoorbeeld nieuwe functionaliteiten ontwikkeld die precies voldoen aan de specifieke wensen en behoeftes van jou als opdrachtgever.

Waarom is WordPress maatwerk nodig?

In bepaalde gevallen is een WordPress maatwerkoplossing zeker aan te raden bij het bouwen van een website. Bijvoorbeeld als de standaardconfiguratie niet genoeg mogelijkheden biedt voor de gebruikerservaring en dienst(en) die je organisatie wil bieden. De WordPress-software wordt dan op die punten doorontwikkeld.

Toepassingen van WordPress maatwerkoplossingen

Met maatwerk zijn er eindeloos veel mogelijkheden. Waar kun je dan zoal aan denken? Een WordPress ontwikkelaar kan maatwerk bieden op de volgende vlakken:

WordPress-thema

Er bestaan talloze kant-en-klare WordPress-thema’s om de front-end, oftewel de voorkant, van je website vorm te geven. Het voordeel is dat daarmee je website snel klaar is. Waarom zou je dan kiezen voor een maatwerkthema?

  • Uniek thema: een kant-en-klaar thema is niet uniek. Het kan door iedere organisatie worden gebruikt. Als je een uniek ontwerp wilt dat voor jouw organisatie is gemaakt en aan je wensen en eisen voldoet, kies je voor een maatwerkthema.
  • Specifieke contentindeling: als jouw organisatie veel content wil plaatsen op de website, is het belangrijk om goed na te denken over de indeling. Anders zien je bezoekers door de bomen het bos niet meer. Standaard thema’s zijn daar niet op ingericht. Met maatwerk kun je de indeling precies naar je hand zetten. Bovendien biedt het mogelijkheden om de indeling te optimaliseren op basis van gebruikersonderzoeken.
  • Aanpasbaar: een standaard thema bevat vaak veel onnodige code. Daardoor is het niet of moeilijk aan te passen. Stel dat de wensen en behoeften van je organisatie in de toekomst veranderen. Dan is het niet mogelijk om die alsnog te realiseren. Met een maatwerkthema is dat eenvoudig, een dus tegen relatief lage kosten, te realiseren.
  • Updates: Het is essentieel om updates van WordPress te installeren. Dat is nodig om je website veilig te houden en gebruik te kunnen maken van de nieuwste functionaliteiten. Bij een kant-en-klaar thema is het iedere keer maar de vraag of het goed samengaat met een nieuwe update van WordPress. Een maatwerkthema is ingericht op toekomstige updates. Bovendien neemt de ontwikkelaar de updates op zich. Zo weet jij zeker dat je website goed blijft werken.
  • Snelheid: een standaard thema bevat veel extra features waar je geen gebruik van maakt. Dit gaat ten koste van de laadsnelheid van je site. Een maatwerkthema bevat alleen de functionaliteiten die je nodig hebt. Dat zorgt voor een snelle website.

Inrichting CMS

Als je gebruikmaakt van de standaard mogelijkheden, krijg je ook een standaard contentmanagementsysteem (CMS). Dat betekent dat je bijvoorbeeld pagina’s kunt maken en blogs kunt plaatsen. Met maatwerk is het mogelijk om custom post types te maken. Daarmee kun je de content op je website onderverdelen. Denk aan vacatures, medewerkers, items in een kennisbank, etc. Die plaats je op deze manier los van de andere content. Bovendien is dit veiliger dan de standaard berichten gebruiken.

Daarnaast is het met maatwerk mogelijk om ervoor te zorgen dat webredacteuren zo prettig mogelijk met het CMS werken. Het is bijvoorbeeld zo in te richten dat zij zelf eenvoudig content kunnen beheren. En zelfs nieuwe landingspagina’s kunnen maken.

Tot slot is het mogelijk om een CMS in te richten dat volledig is toegespitst op een specifieke taak. Een voorbeeld daarvan is de OpenPDC voor gemeenten. Daarin beheren zij de pagina’s met hun producten en diensten, zoals rijbewijzen en paspoorten. Dit CMS wordt gekoppeld aan het CMS waarin een gemeente de website beheert. Zo kunnen hun webredacteuren alle informatie overzichtelijk op een plek vinden en aanpassen.

Unieke plug-ins

Voor veel functionaliteiten zijn plug-ins beschikbaar. Die voegt een ontwikkelaar toe aan het CMS om de mogelijkheden van jouw website uit te breiden. Denk aan een plug-in om je pagina’s te optimaliseren voor zoekmachines of een plug-in om formulieren te maken. Soms heeft een organisatie behoefte aan een functionaliteit die nog niet is ontwikkeld. Dat kan gerealiseerd worden met een maatwerkoplossing. Een ontwikkelaar maakt dan een nieuwe plug-in die wordt toegevoegd aan jouw CMS.

Om je website veilig te houden is het belangrijk om alleen veilige plug-ins toe te voegen. Ook is het aan te raden om het aantal plug-ins dat actief is op jouw website zoveel mogelijk te beperken. Als een plug-in bijvoorbeeld slechts een of twee regels code bevat, kan beter die code zelf worden toegevoegd dan dat je dit via een plug-in doen. Een ontwikkelaar die maatwerk levert, controleert dit en voert het door.

API-koppelingen

Voor sommige websites of online platforms zijn API-koppelingen met andere systemen nodig. Denk aan een koppeling met een CRM-systeem voor klantinformatie of een koppeling met een vacaturedatabase. Of een SSO-koppeling die ervoor zorgt dat je maar een keer hoeft in te loggen.

Voor sommige koppelingen zijn plug-ins beschikbaar die de verbinding leggen tussen jouw CMS en een extern systeem. Geldt dat niet voor het systeem waarmee jij wilt koppelen? Dan is er maatwerk nodig.

Voordelen van een WordPress maatwerkoplossing

1. Unieke oplossingen voor specifieke vereisten

Stel dat je organisatie een unieke wens heeft voor een online lesomgeving of een koppeling met het CRM-systeem. Of voor een kennisbank die alleen toegankelijk is voor leden.

Als dan de plug-ins en andere tools in WordPress niet geheel voldoen aan de specifieke vereisten, is er met WordPress maatwerk meer ruimte. Een ontwikkelaar creëert een unieke oplossing om de ideeën en wensen van je organisatie te realiseren.

2. Optimalisatie van vindbaarheid

Met WordPress maatwerk kun je de online communicatie- en marketingdoelen van je organisatie maximaal nastreven. Je kunt namelijk de prestaties van je pagina’s in zoekmachines (SEO) optimaliseren. Dat is mogelijk doordat de ontwikkelaar er al bij het ontwerp rekening mee houdt. Bijvoorbeeld door met de programmering van de software en gekozen tools bewust een solide basis te leggen voor optimale conversie, toegankelijkheid, en betrouwbaarheid van de website.

3. Optimalisatie van gebruiksvriendelijkheid

Een maatwerkthema dat door een specialist is gemaakt is in de basis gebruiksvriendelijk. Het is ontworpen door UX-designers en visual designers die gespecialiseerd zijn in een gebruiksvriendelijk ontwerp.

Daarnaast kan het thema nog verder geoptimaliseerd worden voor gebruiksvriendelijkheid. Je voert bijvoorbeeld een gebruikersonderzoek uit met de bezoekers van jouw website. Of je laat dit uitvoeren door een ervaren UX-onderzoeker. Op basis van de resultaten wordt de website aangepast.

4. Webtoegankelijke website

Overheidsorganisaties, zoals gemeenten, zijn verplicht om te zorgen voor een website die voor iedereen toegankelijk is. Bij maatwerk is dat mogelijk. Standaard WordPress-templates voldoen namelijk niet aan de richtlijnen voor webtoegankelijkheid. Bij maatwerk kun je kiezen voor een template dat door toegankelijkheidsexperts is gemaakt. Zo weet je zeker dat jouw organisatie aan alle eisen voldoet.

5. Support en hosting

Een ander voordeel van maatwerk is dat je goede support krijgt. Dit soort WordPress ontwikkelaars hebben vaak een goed bereikbare servicedesk. Daar kun je snel terecht met vragen en problemen, zodat je dit niet zelf hoeft uit te zoeken.

Ook is het vaak mogelijk om bij de webontwikkelaar meteen hosting af te nemen. Dan hoef je dat zelf niet meer te regelen en heb je een aanspreekpunt voor alles rondom je website.

Conclusie

WordPress maatwerkoplossingen zijn zeer geschikt voor organisaties die hun website willen aanpassen op hun doelgroep(en). Met maatwerk is het mogelijk om thema’s, functionaliteiten, koppelingen en het CMS volledig te laten aansluiten bij jouw eisen en wensen. Zo krijg je een unieke website die naadloos aansluit bij de online doelen van jouw organisatie. Als WordPress Agency en specialist in WordPress sites, helpen we je graag met jouw WordPress uitdagingen!

Even sparren?

Wil je aan de slag met een nieuwe WordPress website of kunnen we je helpen met de doorontwikkeling van een of meer bestaande WordPress-websites? Als WordPress specialist helpen we je graag verder!