Sinds deze week is er een hagelnieuwe editie van kennisplatform EVB+ in de lucht. Als samenwerkingsverband tussen 25 gehandicaptenzorgorganisaties moet het professionals die mensen met een ernstig verstandelijke beperking begeleiden en ondersteunen een podium geven kennis en dilemma’s te delen.
Yard Digital ontwikkelde het platform, dat draait op WordPress en gebruik maakt van Gutenberg, de nieuwe gebruiksvriendelijke editor.

Trots. Dat is het gevoel dat Martin Donk, projectleider WordPress binnen Yard Digital krijgt bij het zien van het nieuwe platform van EVB+. Gemaakt met de nieuwste technieken is het een fris en gebruiksvriendelijke website met een uitgebreide kennisbank, evenementenkalender en een nieuws- en onderzoekssectie. “Allemaal makkelijk te vullen en aan te passen”, zegt hij enthousiast. “Content produceren wordt eenvoudiger dan ooit.”

Dat komt doordat platformevbplus.nl gebruik maakt van Gutenberg, een nieuwe infrastructuur van cms WordPress. Gutenberg kent een zeer gebruiksvriendelijke opzet met als basis: what you see is what you get. Simpel gesteld: op de achterkant (‘de backend’) zie je direct terug hoe dat straks op de voorkant (de pagina zelf) eruit komt te zien.”

Beheren zonder technische kennis

Om een hoop onnodige programmeerellende te voorkomen kent Gutenberg zogenoemde ‘Blocks’, kleine blokjes ‘content’ voor iedere specifieke toepassing. Wil je bijvoorbeeld een fotogalerij plaatsen, of een Facebook of Twitterbericht embedden, via een paar muisklikken is dat geregeld.

 Feitelijk gezien is eenvoud de basis van Gutenberg. Webredacteuren en beheerders zonder enige kennis van programmeertalen kunnen zo toch goed uit de voeten om mooie en uitgebreide content op een website plaatsen.

(tekst gaat verder onder de video)
Video: Kennisplatform EVB+

Yard heeft zelf nog een extra schil gebouwd om de editor nog gebruiksvriendelijker te maken. Martin: “Gutenberg is enorm uitgebreid en kent veel blokken. Blokken die voor de Nederlandse gebruiker misschien niet zo relevant zijn. Die kun je via Yard Blocks uitzetten, zodat je geen overdreven hoeveelheid aan opties hebt.”

Daarmee creëer je overzicht en raakt een webredacteur niet snel de weg kwijt. Less is more, meent de projectleider. “Tools als Animoto of Dailymotion worden in ons land helemaal niet gebruikt, waarom zou je dat dan tonen? Dat is overbodig.”

Pre-sets voor EVB+

Yard ontwierp voor EVB+ ook specifieke pre-sets, waaronder een artikel- en call-to-action pagina. “Die zijn zo ingericht dat je bij het maken van nieuwe content een uniform geheel krijgt – het zijn een soort van standaard lay-outs, maar dan helemaal gericht op het platform.”

“We hebben hier veel van geleerd”, besluit Martin. “Op termijn worden alle plugins en toepassingen binnen WordPress aangepast aan Gutenberg. Dat wordt namelijk ‘het nieuwe WordPress’. Dan is het fijn dat wij onze klanten kunnen voorbereiden op de toekomst.”

Deel:

The owner of this website has made a committment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.