Een gemeente in Gelderland, eentje in Zuid-Holland en twee in Friesland hebben de handen ineengeslagen om de digitale dienstverlening aan hun inwoners te verbeteren. Door de bijzondere samenwerking kunnen de vier gemeenten praktijkgerichter werken én kosten besparen via het Open Webconcept.

Yard Internet is de technologiepartner van dit nieuwe concept, waarbij gemeentes kunnen putten uit dezelfde broncode om zo goedkoper, sneller en flexibeler hun online dienstverlening te onderhouden en verbeteren.

“Voorheen waren we afhankelijk van de planning van grote leveranciers’, vertelt Holger Peters, informatieadviseur bij de gemeente Buren (Gld.) en initiatiefnemer van het Open Webconcept. ‘Nu we zelf aan de knoppen zitten, kunnen we sneller vernieuwen en onze dienstverlening aanpassen aan de wensen van onze inwoners.”

Binnen het Open Webconcept ontwikkelen gemeenten samen online toepassingen en data services. Zo is er bijvoorbeeld een uitgebreide product- en dienstcatalogus (PDC) waar alle aangesloten gemeentes gebruik van kunnen maken. En momenteel wordt er een specifieke meldingen-applicatie gebouwd.  “Wij ontwikkelen die componenten”, zegt Dennis van Aalst, algemeen directeur van Yard Internet. “Dat doen we dan in opdracht van een aangesloten gemeente, zoals Buren en Landsingerland. Daarna wordt zo’n ‘module’ beschikbaar voor iedereen die meedoet aan het webconcept.”

Iedereen kan bijdragen

Mocht er binnen een gemeente ontwikkelaars zijn die de tools willen verbeteren, dan is dat gewoon mogelijk – de broncode is vrijelijk te gebruiken en te verbeteren. Om de kwaliteit te waarborgen is Yard Internet wel beheerder van de code. Maar: “In principe kan iedereen bijdragen”, zegt Van Aalst, die met Yard ook de website van Gemeente Buren en Lansingerland heeft ontwikkeld. “Als een gemeente het wil, doen wij de hosting, service- en support en doorontwikkeling. Dat als er een andere partij binnen het Open Webconcept bijvoorbeeld nieuwe oplossingen heeft gebouwd, wij deze integreren.

Om de samenwerking en verdere ontwikkeling van het concept te bekrachtigen tekenden de vier gemeenten (Buren, Heerenveen, Lansingerland en Südwest-Fryslan) op 8 november een verklaring. Daarin zijn afspraken gemaakt over het beheren van de verschillende bouwstenen, zodat deze veilig beschikbaar blijven voor andere gemeenten en leveranciers.

Meer informatie over het Open Webconcept? Neem contact op met Dennis van Aalst.

Yard Internet heeft, op basis van het Open Webconcept, de website van de gemeente Buren ontwikkeld.

Deel:

The owner of this website has made a committment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.