Gemeente Buren en Yard Digital ontwikkelden een uniek open source WordPress website en product- en dienstcatalogus. Het zogenoemde “open webconcept” is ontwikkeld op basis van de laatste inzichten op het gebied van gebruikersgemak en techniek. Wij geven zes redenen om je als gemeente aan te sluiten bij het open webconcept.

1: Voor en door gemeenten

Gemeente Buren en Yard Digital zijn het project samen begonnen met als basisvraag: hoe kunnen gemeenten beter en sneller samenwerken en onderling kennis uitwisselen, zonder dat het heel veel geld kost?

Voor goede online dienstverlening en informatievoorziening is de gemeentewebsite essentieel, het is de digitale poort van de gemeente. Binnen het open webconcept verenigen gemeenten zich om met behoud van vrijheid, schaalvoordelen te realiseren. Gezamenlijk zijn de gemeenten eigenaar van de ontwikkelde code, maar iedere deelnemende gemeente is vrij om haar eigen pad te kiezen voor wat betreft implementatiepartner, advies, hosting en ondersteuning. Je werkt samen, maar hebt tegelijkertijd toch volledige keuzevrijheid, dat is het idee. Of concreet: je maakt gebruik van dezelfde technieken en code, maar hebt toch een eigen individuele website, met toepassingen specifiek gericht op jouw gemeente.

2: Leveranciersonafhankelijk (geen vendor lockin)

Doordat het open webconcept gebruik maakt van open source code, kun je als gemeente volledig leveranciersonafhankelijk werken. Je hebt geen last van vendor lockin, waarbij je als gemeente afhankelijk raakt van één leverancier voor IT-problemen of oplossingen. Simpel gesteld: je kunt rustig je website door internetbureau A laten ontwerpen of doorontwikkelen, maar daarna zonder problemen overstappen naar internetbureau B, mocht je dat liever willen.

3: Lage kosten

Het open webconcept maakt gebruik van bestaande open source code, die licentievrij is. Die code is vrij toegankelijk voor iedereen. Als gemeente betaal je dus niet meer voor de ontwikkeling van nieuwe code, maar enkel voor inrichting, hosting en doorontwikkeling van je nieuwe website. Gevolg: je hebt lage kosten en dat is als gemeente natuurlijk ideaal. Zo worden bewoners van de gemeente niet de dupe van een (te) dure website.

Waarom zijn Gemeente Buren en Yard Internet het open webconcept gestart? Holger Peters, informatieadviseur en webmanager van de Gemeente Buren: “We willen allemaal op een duurzame manier gemeenschapsgeld inzetten. Dus hoe mooi zou het zijn als gemeenten gezamenlijk werken aan standaard online oplossingen? Wij geloven in gezamenlijk ontwikkelen. Dat iedere gemeente kan profiteren van dat wat reeds ontwikkeld is.”

 4: Gezamenlijk nieuwe functionaliteiten ontwikkelen

Heb je als gemeente een nieuw idee voor de site? Wil je een nieuwe toepassing of applicatie ontwikkelen die de online dienstverlening verbetert? Nu hoef je dat niet altijd meer zelf te doen. Met het open webconcept wordt het mogelijk om gezamenlijk nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen. Zo hoeft het wiel niet door iedere gemeente opnieuw te worden uitgevonden. Dat bespaart tijd en geld.

5: Snelle livegang

Aangezien de code beschikbaar is en veel gemeentesites dezelfde functionaliteiten (moeten) kennen, is er een snelle livegang mogelijk. Dat kan onder bepaalde voorwaarden al binnen een maand het geval zijn. Hoewel je als gemeente vrij bent om te kiezen met welke partij je in zee gaat, heeft Yard, als partner van het open webconcept, veel ervaring met de inrichting van gemeentesites. Tijdens interactieve sessies bepalen we gezamenlijk de opzet en structuur en richten we de website in. We garanderen de veiligheid van gegevens en realiseren desgewenst koppelingen met aanbieders van e-formulieren en geo omgevingen.

6 Gebruikersvriendelijk CMS WordPress

Het open webconcept maakt gebruikt van het populairste CMS ter wereld, WordPress. Dit content management systeem is extreem gebruiksvriendelijk en wordt constant voorzien van de nieuwste updates op het gebied van veiligheid. Ben jij een webredacteur dan is de kans groot dat je al eens gewerkt hebt met het CMS, wat de instapwaarde enorm verlaagt.

Meer weten over het open webconcept? Meer informatie vind je op deze pagina over het Open Webconcept voor gemeenten. Neem contact op met Dennis van Aalst; dennis@yard.nl  of bel met 030-2341020.

Deel:

The owner of this website has made a committment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.