Bij een gemeentesite staan informatieoverdracht en een goede online dienstverlening centraal. Lange tijd was het ontwikkelen van zo’n digitaal portaal tijdrovend en (vooral) erg duur. Maar waarom zou je een compleet contentmanagementsysteem (CMS) ontwikkelen als daar al prachtige oplossingen voor zijn? Wij geven vier redenen waarom WordPress ideaal is als digitale poort tot de gemeente.
1. WordPress als CMS bespaart de gemeente tijd
Het goed kennen van een CMS kost vaak tijd. Veel tijd. Lange en dure cursussen zijn vaak nodig om een content management systeem goed te begrijpen. Ben jij echter een webredacteur, dan is de kans heel erg groot dat je al eens met WordPress gewerkt hebt. Een uitgebreide uitleg is dan niet meer nodig en maakt een snelle adoptie mogelijk. Een ander voordeel: jij kunt collega’s die nog niet met WordPress gewerkt hebben, in alle rust op kantoor van de benodigde CMS-kennis voorzien.
Sowieso is WordPress, mede ingegeven door de constante feedback van een trouwe community, eenvoudig in gebruik: bijna iedereen kan snel werken met het CMS. Daarom wordt het door velen als de beste tool voor online publishing gezien.
Ben jij een webredacteur, dan is de kans heel erg groot dat je al eens met WordPress gewerkt hebt.
2. Gemeente site altijd up-to-date
WordPress kent een gigantische wereldwijde community en wordt ondersteund door een grote hoeveelheid bedrijven, zowel in de publieke als private sector. Volgens cijfers van WordPress gebruikt 29% van het wereldwijde web het ooit door Matt Mullenweg bedachte CMS. Het is daarmee niet moeilijk om te stellen dat de kwaliteit hoog moet zijn. Het systeem wordt constant voorzien van de nieuwste updates en gaat met de tijd mee. Zo was WordPress al ver voor de adoptie van de tablet en smartphone bezig met de ontwikkeling van responsive websites, waarbij rekening wordt gehouden met de schermgrootte en vormfactor van verschillende apparaten.
Voor een gemeente is het van essentieel belang dat haar website actueel, gebruiksvriendelijk en bovenal veilig is. Die drie dingen zijn bij ’s werelds populairste CMS gegarandeerd. Wordt er onverhoopt toch een foutje ontdekt, dan zal de community binnen no time ideeën en oplossingen aandragen. Die kruisbestuiving tussen gebruiker en medium is van ongekende waarde.
Voor een gemeente is het van essentieel belang dat haar website actueel, gebruiksvriendelijk en bovenal veilig is. Die drie dingen zijn bij ’s werelds populairste CMS WordPress gegarandeerd.
3. Meest flexibele oplossing
Stel, je laat een nieuwe website bouwen. Daar hangen allerlei tools, plug-ins, applicaties en andere systemen aan. Allemaal bedacht en ontworpen om rekening te houden met jouw zorgvuldig te bouwen website. Dan is het daarna best ingewikkeld om van systeem te wisselen. Immers: alle eerdergenoemde tools en applicaties zijn specifiek gemaakt voor jouw bedachte site. Gevolg: je besluit niet (zo snel) meer van site of software te wisselen, omdat je simpelweg teveel afhankelijk bent van het eerdere systeem. Dit probleem (ook wel: vendor lock-in genoemd) is een van de grootste argumenten voor het gebruik van WordPress.
Zeker een gemeente, dat meerdere systemen en applicaties voor zowel eindgebruiker (de bewoners en bezoekers van de gemeente) als medewerkers kent, zit niet te wachten op torenhoge (her-)ontwikkelkosten, of problemen met updates. Je wilt snel kunnen schakelen om je online dienstverlening te optimaliseren. Zeker in de moderne, digitale tijd waar de veranderingen sneller lijken te gaan dan ooit. Als open source partij met veel specialisten, ook in Nederland, is het verreweg de meest flexibele oplossing. Wil je iets veranderen, dan ben je niet gedwongen om in zee te gaan met de partij die eerder je site heeft gebouwd.
Kleine gemeentes hebben vaak beperkt budgetten. WordPress kent geen software (en/of) licentiekosten.
4. WordPress: een gratis CMS voor gemeente
Kleine gemeentes hebben vaak beperkte budgetten. Ieder dubbeltje moet worden omgedraaid, al is het maar omdat de burger er uiteindelijk voor betaald. WordPress kent geen software (en/of) licentiekosten. Het is een CMS dat iedereen gratis kan downloaden. Alleen al dat feit bespaart de gemeenschap (tien)duizenden euro’s. Komt bij dat WordPress-sites vaak sneller aan te passen zijn dan eigen ontwikkelde managementsystemen. Hoe sneller, hoe goedkoper natuurlijk.
Yard Internet maakte al diverse sites voor gemeentes. Een recent voorbeeld is de website van de Gemeente Buren en de website van de gemeente Alkmaar. Meer weten over het open webconcept? Meer informatie vind je op deze pagina over het Open Webconcept voor gemeenten. Neem contact op met Dennis van Aalst; dennis@yard.nl of bel met 030-2341020.