Wist je dat websites ook vervuilend zijn? Het internet en bijbehorende dataverkeer zorgt namelijk voor CO2 uitstoot. Het elektriciteitsverbruik is gebaseerd op de snelheid van de site en aantal bezoekers (hits) en dat kan ook aardig en vaak onnodig oplopen. Maar de branche van software-engineering staat niet stil op dit gebied. Duurzaamheid was dan ook het thema van WordCamp 2022, toepasselijk gehouden in Burgers’ Zoo dit jaar.  

Dit tweedaagse informeel evenement is voor iedereen die werkt met WordPress, van hobby blogger tot developer van een digital agency. Als sponsor van het evenement was Yard ook aanwezig met haar team van webdevelopers. Om kennis te verrijken en ideeën te delen met vakgenoten.  

Bewustwording 

De eerste stap is bewustwording: realiseren dat websites bijdragen aan het klimaatprobleem. Dat hoe je een website inricht groot effect heeft op de CO2-uitstoot. Maar hoe veel dan? Je kan beginnen door zicht te krijgen op het effect van jouw eigen website. Met behulp van de Carbon Calculator kun je zien hoe vervuilend een pagina is. Je ziet bijvoorbeeld hoeveel kopjes thee je met die energie kan zetten en hoeveel bomen er nodig zijn om die koolstof op te nemen.  

Yard verduurzaamt al  

Ook Yard kan nog sprongen maken op het vlak van duurzaamheid. Maar we zijn ook druk bezig te verduurzamen – met onze eigen website en die van onze klanten. Zo nemen we managed hosting af bij True die hun diensten op groene stroom laten draaien. 

Ons designteam kan je helpen met het ontwerpen en inrichten van een website waar een bezoeker met al één of twee kliks vindt wat die zoek. Onze webdevelopers zijn nu al druk bezig om de zoekfunctie zo te verbeteren dat de zoekresultatenpagina in veel gevallen overbodig wordt. Deze pagina overslaan bespaart namelijk veel energie.

bron: www.websitecarbon.com

Iedereen is verantwoordelijk 

Techniek is belangrijk voor het verduurzamen van een website, maar content ook, zo werd verteld tijdens WordCamp. De invloed van bots op het energieverbruik is namelijk heel groot. Zoekmachines doorzoeken constant het web om hun indexen op te bouwen. We kunnen niet beïnvloeden hoe vaak dit gebeurt maar wel wie het doet en hoeveel tijd (en energie) ze hieraan kwijt zijn.  

Waarschijnlijk hoeven niet alle zoekmachines jouw site te indexeren. Als Nederlandstalige site heb je waarschijnlijk niets aan sommige buitenlandse zoekmachines. Blokkeer daarom via de code de bots van bijvoorbeeld Baidu, Seznamen en Yandex. 

En een tip aan webredacteuren: opruimen! Onnodige contentpagina’s verwijderen en vooral ongebruikte termen (oftewel tags) weggooien. Deze termen creëren onnodig veel dataverkeer voor bots. Streef naar één term voor elke vijf berichten, of nog beter voor elke tien tot vijftien berichten.  

In WordPress kun je als redacteur zien hoe vaak iedere term wordt gebruikt. Is het nul? Overweeg het gelijk weg te gooien. Komt het weinig voor? Neem die pagina’s door en vraag je af of die en de bijbehorende term weg kan.  

Geslaagde WordCamp 

Yard kijkt terug op een geslaagde WordCamp. We hebben mooie contacten gelegd en weer wat bijgeleerd. Daarnaast mochten we ook de dierentuin bezoeken en hebben genoten van de prachtige locatie.   

Aan de slag met verduurzamen? 

Er zijn nog meer opties om websites te verduurzamen. Sommige zijn al heel makkelijk door te voeren. Benieuwd wat Yard op dit gebied als WordPress specialist voor jouw website kan betekenen? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag. 

Deel:

The owner of this website has made a committment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.