• Multisite-oplossing

  • Webtoegankelijk

  • Headless-architectuur

Gelderse Omgevingsdiensten.nl

Wat zijn de Gelderse Omgevingsdiensten?  

De Gelderse Omgevingsdiensten zijn zeven krachtige en innovatieve organisaties, die de milieu- en omgevingsstaken voor alle gemeenten in Gelderland en de provincie uitvoeren. Ze werken nauwgezet samen, maar zijn ook losse entiteiten. Ze hebben alle zeven een eigen afzetmarkt, regio en site.

En precies daarom was het vernieuwen van al hun websites zo uitdagend, zegt Martin Donk, de specialist binnen Yard die het project rondom de Gelderse Omgevingsdiensten begeleidde: “Je hebt te maken met veel verschillende OD’s (omgevingsdiensten, red) en belanghebbenden. Iedereen heeft zijn eigen wensen en ideeën. Uiteindelijk hebben we een systeem ontwikkeld waar de wensen zoveel mogelijk in samen komen. Daar hebben we over meegedacht en geadviseerd.

Twee sites van Gelderse Omgevingsdiensten
Verschillende sites en regio’s, maar dezelfde uitstraling en look-and-feel.

De OD’s kennen allen verschillende sites, die tegelijkertijd samen dezelfde uitstraling moeten hebben. Zo lijkt het alsof de overkoepelende site gelderseomgevingsdiensten.nl, dezelfde look-and-feel heeft als (bijvoorbeeld) odregioarnhem.nl maar toch ook weer niet; nuances zitten in de inhoud, afbeeldingen en gekozen onderwerpen. “Het designaspect was op dat vlak uitdagend. Maar ook de gehele infrastructuur van de verschillende sites moest hetzelfde zijn.” 

Headless architectuur met WordPress

De sites draaien daarom op WordPress en kennen Gutenberg als CMS. “Een omgevingsdienst kan één pagina maken en met een druk op de knop wordt die pagina tegelijk op alle sites van de omgevingsdiensten gezet.” 

De kennisbank en de nieuwssectie kennen een headless-architectuur, waardoor content eenvoudig tussen de Omgevingsdiensten te delen is. “ Ze kunnen een nieuwsbericht doorplaatsen, als zij dit interessant vinden”, zegt Martin. “Maar ze hebben ook de mogelijkheid om die content dan te voorzien van een eigen saus en dan later door te plaatsen.” 

Daarmee is het systeem heel flexibel van opzet. Tegelijkertijd zorgt het ook voor een verbeterslag op het gebied van automatisering. Immers: “Je hoeft content niet handmatig op alle sites toe te voegen.”  

Door de headless-architectuur hoeft content niet continu handmatig op alle sites te worden toegevoegd

Martin Donk

Techniek

  • WordPress back-end, Gutenberg CMS
  • Headless-architectuur bij de kennisbank en nieuwssectie
  • Multisite-oplossing

Dit zijn de Gelderse Omgevingsdiensten

Blog.

Digitale toegankelijkheid (of: accessibility) is binnen de online informatievoorziening een van de belangrijkste items van dit jaar. De overheid vindt het belangrijk dat websites en applicaties voor iedereen geschikt zijn,…

Multisite-oplossingen

Uiteraard is bij de ontwikkeling van de serie sites gebruikgemaakt van de nieuwste technieken en UX-inzichten. De websites zijn responsive, voldoen aan wetgeving rondom digitale toegankelijkheid en zijn, ondanks de grote hoeveelheid content, vrij rustig van opzet. 

“Zo hebben we nu een WerkenBij-site gelanceerd, werkenbijgo.nl. Die heeft als mooie feature dat vacatures op één plek beheerd worden, maar automatisch op eventuele subsites van de desbetreffende OD wordt weergegeven. Dit scheelt voor iedereen heel veel tijd”, zegt Martin tot besluit. “Zoiets kun je het beste automatiseren.” 

Yard heeft als WordPress specialist veel ervaring in het bedenken en bouwen van een multisite-omgeving. Voor vragen, neem contact op met Martin Donk.

De site van de Gelderse Omgevingsdiensten.

Dit zegt de Gelderse Omgevingsdienst zelf.

“Yard | Digital Agency heeft voor onze organisaties een handige en mooie multisite neergezet. We stralen eenheid uit als samenwerkende Gelderse Omgevingsdiensten, maar iedereen kan toch zijn eigen keuzes maken in de manier waarop de content gepresenteerd wordt. De sites zijn flexibel in te richten en gemakkelijk te onderhouden.”
(Gerdien den Boer, projectleider en communicatieadviseur Gelderse Omgevingsdiensten)

Voorbeeld van Gelderse Omgevingsdiensten

Meer van dit soort projecten.

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.