De nieuwe WordPress-editor Gutenberg is nu bijna een jaar oud. Tijd om de balans op te maken. Hoe wordt deze frisse page editor, die gericht zou moeten zijn op gebruiksvriendelijkheid, nu eigenlijk ontvangen? We vragen het Ferdie Sletering, WordPress-specialist van Yard |Digital Agency.

Gutenberg is geïntroduceerd in 2018 en kent een hoop nieuwe functionaliteiten. Het wordt gezien als een eenvoudige pagebuilder waarbij je door middel van blokken op een eenvoudige manier zelf de vrijheid hebt om een webpagina in te richten. Een extreme vorm van ‘what you see is what you get’, dus.

Gutenberg: dit is onze ervaring met het nieuwe cms

Gutenberg is daarmee totaal anders dan hoe WordPress eerder was opgezet. Hoe bevalt dat tot nu toe?

Ferdie Sletering, specialist WordPress bij Yard | Digital Agency: “De opstartfase nam voor ons wat tijd in beslag, maar na deze fase zijn de ervaringen met Gutenberg vrij positief. Vanuit een developers oogpunt is het fijn om met Gutenberg te werken, omdat je met moderne webtechnieken kunt werken.

Natuurlijk zijn er ook negatieve aspecten – zo merken wij dat de instapwaarde voor webredacteuren en managers wat hoger ligt dan eerst. Wij organiseren voor lancering van een nieuwe sites daarom nu vaak uitgebreide sessies om de werking van het CMS uit te leggen. De blokkenstructuur is helder en eenvoudig, maar wel heel erg nieuw. Dat moet je dus laten zien.

De blokkenstructuur is helder en eenvoudig, maar wel heel erg nieuw. Dat moet je dus laten zien.

Ook biedt Gutenberg enorm veel vrijheid als het gaat om het bouwen. Die vrijheid kan averechts werken: je kunt zelf alles inrichten, waardoor je misschien een beetje verdwaalt raakt in alle keuzes. Structuur is dus wel van belang.”


Kennisplatform EVB+ gebruikt Gutenberg. Zie hier hoe het precies werkt: 


“Kijk, tegenwoordig verwachten redacteuren en webmanagers dat je met een paar klikken een webpagina in elkaar kunt zetten. Bij Yard kregen we deze vraag ook regelmatig. Gutenberg is voor ons het antwoord op dat page builder vraagstuk.We hebben inmiddels meer dan tien sites draaien met Gutenberg. Bij Yard streven we ernaar om met state of the art technologie te werken en Gutenberg sluit daar goed bij aan.”

Kijkend naar de roadmap zoals WordPress en haar community die hebben opgesteld, gaan er nog veel mooie dingen aankomen, waaronder een full page editing experience of tegelijkertijd met verschillende redacteuren aan een en dezelfde pagina werken en een gemakkelijke ondersteuning voor meertaligheid. Het is mooi om te zien dat het aantal mensen dat bijdraagt aan WordPress explosief toeneemt.”

Componentenbibliotheek Gutenberg: voor ieder een eigen blok

Er wordt gezegd dat Gutenberg ook voor webbureaus een interessante oplossing is omdat je er gemakkelijk zelf een eigen (zeer uitgebreide) saus aan kunt meegeven.

“Dat klopt. Wij hebben onze development flow zo opgezet dat we aan specifieke klantwensen kunnen voldoen. Denk hierbij aan specifieke visuele elementen, maar ook op maat gemaakte zoektools. Bij Yard hebben we een aantal core blocks gemaakt die aansluiten bij onze manier van werken. Zo is er onze grid builder block, waarmee je een pagina helemaal zelf kunt inrichten.  Je bepaalt daarmee makkelijk de plek van een stuk content. Daarnaast hebben we een zogenoemde componentenbibliotheek, waarmee je snel en gemakkelijk een pagina kunt inrichten. Dat zijn eigenlijk een soort van legoblokken, met specifieke vormen van content. Denk bijvoorbeeld aan een embedded tweet of een Google Maps-kaart.”

Gutenberg houdt rekening met webtoegankelijkheid: de editor geeft bijvoorbeeld aan wanneer het kleurcontrast niet aan een bepaalde standaard voldoet.

“De reacties werken best enthousiasmerend: zo is NLActief een klant van ons en zij zijn erg blij met Gutenberg, onder meer vanwege het gemak en vrijheid om zelf pagina’s op te bouwen. Hun vorige CMS was sterk verouderd. Wanneer je wijzigingen aan hun oude site wilde doen, was dat lastig, tijdrovend en kostbaar. Dat was niet meer van deze tijd.”

Tot slot, een website moet voor iedereen toegankelijk zijn, of je nu blind, doof of kleurenblind bent. Welke rol speelt Gutenberg in de webtoegankelijheid?

“Accessibility is een belangrijk punt binnen de WordPress community. Het accessibility team heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Gutenberg. De editor geeft bijvoorbeeld aan wanneer het kleurcontrast niet aan een bepaalde standaard voldoet. Een ander voorbeeld is dat Gutenberg detecteert of de juiste koppen structuur aanwezig is.”


In deze video vertelt Ferdie meer over het belang van accessibility:


Deel: