Opties voor een toegankelijke site
Webtoegankelijkheid is een vaak onderschat onderdeel binnen de ontwikkeling van een nieuw platform of website. Een nieuwe site ziet er prachtig uit, maar is eigenlijk alleen geschikt voor mensen die geen visuele of cognitieve beperking hebben. Mooie kleuren, kleine letters – misschien stijlvol, maar kan iemand die slechtziend is de website wel gebruiken? En als je door een handicap een muis of toetsenbord niet kan bedienen, wat doe je dan?
Zeker in het maatschappelijk domein is het van belang dat een website goed te lezen is. Immers: iemand met staar moet ook gewoon een website van een gemeente of zorginstelling goed kunnen bekijken – die pagina is er voor iedereen.
Niet voor niets is er vanaf 23 september 2020 een speciale toegankelijkheidsverklaring nodig voor websites van de (semi-)overheid.
Yard is gespecialiseerd in oplossingen die juist dat doen: een website zo toegankelijk maken. Er zijn tal van manieren om een website gebruiksvriendelijk te maken. Dan kun je concreet denken aan:
- Een spraakgestuurd menu;
- Opties om het contrast van de pagina te versterken;
- Opties om tekst te vergroten of te verkleinen of;
- Schaalbare pagina’s.
Yard helpt redacteuren
Maar Yard gaat verder dan dat. Afhankelijk van het vraagstuk helpen wij de beheerders van de site – denk bijvoorbeeld aan webredacteuren of informatiemanagers – met het toegankelijk maken van content.
Want een website kan wel allerlei opties hebben die mensen met een handicap moeten helpen, maar uiteindelijk schrijven redacteuren zelf verhalen, plaatsen ze foto’s of delen ze andere content. En ook bij het plaatsen van content zijn er tal van technieken die helpen bij toegankelijkheid.
Developer Ferdie Sletering is specialist in webtoegankelijkheid en geeft in onderstaande video alvast wat tips.
Meer weten?
Is jouw website toegankelijk genoeg? Wil je een compleet nieuw platform waar ook mensen met een visuele of cognitieve beperking zaken kunnen regelen? Neem contact met ons op!