UX design als basis

User experience (UX) design is een gebruikersgericht (user-centered) ontwerpproces. In dat proces leren we de behoeften van de eindgebruikers begrijpen, zodat we die kunnen verwerken in de ontwerpen van onze online toepassingen. De gebruikersbehoeften bestaan uit drie elementen:

  • Het uiterlijk.

    Als het design van je website betrouwbaar overkomt, win je het vertrouwen van je bezoekers.

  • Het gevoel.

    Een beleving die aansluit bij de verwachting geeft een positief gevoel.

  • Het gebruiksgemak.

    Bezoekers die zich geholpen voelen en de juiste informatie vinden, komen terug.

Hoe pakken we UX design aan?

In het UX design proces laten we de doelen van de organisatie aansluiten op de behoefte van de doelgroep. De user journey loopt langs de gewenste call-to-actions en conversiedoelen op elke pagina binnen de website.

Afhankelijk van het vraagstuk zetten we een passende mix van methoden in, zoals user stories, persona’s, usability tests, card sorting sessie en interviews. Ook gebruiken we data analysetools zoals Hotjar, Site improve en Google Analytics.

Match organisatiedoelen met gebruikersbehoeften. Zo creƫren we de beste content en beleving voor de eindgebruiker.

Nicol Nijland,
UX specialist

Door onderzoek te doen naar de behoefte en het gedrag van de gebruiker kom je tot een online product dat bewezen goed werkt. Door het effect van aanpassingen te meten weet je of aannames kloppen.

Yard maakt online simpel

Voor NSPOH, een gerenommeerd opleidingsinstituut voor artsen in spe, heeft Yard het online inschrijfproces onderzocht aan de hand van usability tests. De tests geven inzicht in de afhaakmomenten tijdens het inschrijven voor een opleiding. Dit inschrijfproces hebben we versimpeld met als resultaat: meer online aanmeldingen en minder telefoontjes. Versimpelen betekent nadenken over welke zaken geen toegevoegde waarde bieden en weggelaten kunnen worden. Kunnen formulieren korter? Kunnen er stappen uit het inschrijfproces weggelaten of samengevoegd worden? Kunnen we zonder winkelwagen?