Hoe werk je als webredacteur slimmer in plaats van harder? Met die vraag in gedachten onderzochten onze WordPress-developers wat generatieve Artificial Intelligence (AI) te bieden heeft. De conclusie? Slimme webredacteuren mogen de revolutionaire plug-in ClassifAI niet missen.   

Door: Pien Eggermont

(Uitleg over generatieve AI overslaan? Lees direct verder bij ClassifAI: waar generatieve AI en WordPress samenkomen)

ClassifAI: waar generatieve AI en WordPress samenkomen

ClassifAI is een open source plug-in die naadloos integreert in het WordPress-CMS. De plug-in biedt een scala aan handige tools op basis van generatieve AI. Die tools vereenvoudigen het werk van een redacteur en tillen de content naar een hoger niveau. Daarvoor gebruikt ClassifAI bestaande AI-modellen en zorgt ervoor dat die direct beschikbaar zijn in WordPress. Denk aan ChatGPT, DALL-E, Azure OpenAI Service en Gemini. Met ClassifAI hoef je dus niet te switchen tussen verschillende bronnen en websites, maar kun je content direct binnen WordPress optimaliseren.

Over de ontwikkelaar

Het bedrijf achter deze plug-in is 10up. Dit is een gerenommeerd en goed gewaardeerd bedrijf in de digitale wereld, vooral binnen de WordPress-gemeenschap. 10up heeft een sterke reputatie opgebouwd door zijn expertise in webontwikkeling en strategische digitale diensten. 10up werkt samen met bekende klanten, zoals Microsoft, Google, Stanford University.

Daarnaast speelt 10up een actieve rol in de ontwikkeling van WordPress. Het is één van de grootste bijdragers aan de WordPress-gemeenschap, vooral op het gebied van opensourceprojecten. ClassifAI is een voorbeeld van zo’n opensourceproject.

Functionaliteiten van ClassifAI

Waarvoor gebruik je ClassifAI? Dit zijn 6 handige toepassingen.

1. Pakkende titels en samenvattingen genereren

Bespaar kostbare tijd en genereer automatisch pakkende titels en samenvattingen die de aandacht van de lezers trekken.

Met ClassifAI genereer je automatisch pakkende titels en samenvattingen

2. Tekst uitbreiden of verkorten

Maak content behapbaar of breid juist tekst op een professionele manier uit met behulp van AI-gestuurde suggesties.

3. Alt-teksten genereren

Laat automatisch alt-teksten genereren. Zodat je dit niet meer vergeet én tijd bespaart.

Een alt-tekst is een beschrijving van wat er op een afbeelding te zien is. Dit is belangrijk voor de vindbaarheid van je website, maar ook voor de digitale toegankelijkheid. De alt-teksten worden namelijk voorgelezen door screenreaders. Daardoor weten mensen met een visuele beperking ook wat er op een afbeelding staat.

4. Image tagging

Voeg aan alle afbeeldingen in de mediabibliotheek automatisch een tag toe. Dit is vooral handig bij een grote mediabibliotheek. Je kunt dan makkelijker zoeken naar afbeeldingen.

Als je bijvoorbeeld een logo uploadt, zal ClassifAI deze automatisch taggen als logo. Wanneer jij (of één van je collega’s) vervolgens in de mediabibliotheek zoekt op logo, komt deze afbeelding tevoorschijn. Zo voorkom je meerdere uploads van hetzelfde bestand en bespaar je data.

5. Afbeeldingen genereren

Genereer automatisch passende afbeeldingen. Doordat je dit binnen het WordPress-CMS doet, hoef je afbeeldingen niet meer te uploaden.

In een paar zinnen beschrijf je wat je op de afbeelding wilt zien. Hierbij geldt vaak: hoe specifieker hoe beter. Ben je niet tevreden over het resultaat? Dan geef je meer instructies.

Met ClassifAI genereer je eenvoudig nieuwe afbeeldingen binnen het CMS. Die hoef je dus niet meer te uploaden.

6. Audio automatisch omzetten naar tekst

Zet gesproken audio automatisch op een nauwkeurige manier om in geschreven tekst. Gebruik dit om bijvoorbeeld automatisch video’s te ondertitelen of gesproken notities om te zetten in tekst.

Deze functionaliteit bespaart je als redacteur veel tijd. Bovendien is je website beter vindbaar via zoekmachines, omdat die tekst gemakkelijker kunnen indexeren dan audio.

Ook met terugwerkende kracht

Een groot deel van deze functionaliteiten kun je ook met terugwerkende kracht gebruiken. Daar hebben onze developers een eigen script geschreven. Zo kun je alle afbeeldingen in de mediatheek automatisch laten voorzien van alt-teksten, tags en samenvattingen. Erg handig als je al een grote mediabibliotheek hebt.

Beveiliging en privacy

Net als bij elke plug-in die wij installeren, onderzochten we ook of ClassifAI veilig is. We keken naar de veiligheid van de code, betrouwbaarheid en continuïteit van de bouwer, updateschema’s en recensies van andere gebruikers. Onze conclusie: ClassifAI is veilig.

ClassifAI verzamelt zelf geen data. Alle prompts worden direct doorgestuurd naar de API van de betreffende externe dienst. Bijvoorbeeld ChatGPT of DALL-E. De grote organisaties achter deze diensten hebben vaak strikte privacyprotocollen. Die protocollen voldoen aan internationale regelgeving, zoals de AVG. Daarnaast slaan wij zelf binnen het CMS vrijwel geen persoonsgegevens op. Dat zorgt ervoor dat eventueel gevoelige informatie niet direct gekoppeld is aan individuele gebruikers.

Toekomstige ontwikkelingen

ClassifAI is volledig open source. Daardoor kan iedereen helpen om de plug-in verder te ontwikkelen en kan iedereen die nieuwe functionaliteiten gebruiken. Voor de komende tijd staan er een aantal interessante doorontwikkelingen op de roadmap. Het is nog onbekend wanneer deze functionaliteiten worden ontwikkeld.

  • Leesniveau aanpassen aan jouw doelgroep. Je kunt straks het leesniveau van jouw doelgroep kiezen, en dan past de tool de tekst daarop aan. Dit is bijvoorbeeld handig als je teksten schrijft voor mensen die laaggeletterd zijn.
  • Afbeelding genereren op basis van content. De tool scant de bestaande content en genereert hier een afbeelding bij. Je hoeft dus zelf geen prompt meer mee te geven.
  • Meetbaar maken van de effecten van ClassifAI. Via een dashboardwidget bijhouden voor welke contentitems AI-functionaliteiten zijn gebruikt. Dit kun je vervolgens integreren in jouw statistiekprogramma. Een concreet voorbeeld is A/B-testen, waarbij versie A van het contentitem is gemaakt door AI, en versie B door een redacteur. Hier kun je dan vervolgens allerlei analyses op loslaten.
  • Eigen AI-model koppelen aan ClassifAI. Stel dat wij besluiten om een eigen AI-tool te ontwikkelen, dan zouden wij die in de toekomst aan kunnen sluiten op ClassifAI.
  • Pagina’s verbeteren in bulk. In één keer verschillende pagina’s verbeteren. Bijvoorbeeld door de opdracht te geven om voor alle blogs een samenvatting te genereren en deze bovenaan de blog te plaatsen.
  • Relevante interne links suggereren. Zijn er relevante posts geschreven die passen bij de tekst? Dan wordt er automatisch een link geplaatst in de tekst. Het is de bedoeling dat de tool dit voor meerdere contentitems tegelijk kan doen.
  • Fact checking:. Laat je teksten checken op juistheid door een AI-tool.
  • AI-gebaseerde tagging. Vergroot de vindbaarheid van je content met relevante tags die je helpen je doelgroep te bereiken.

Ook slimmer content creëren?

Neem contact op met Pien. Wij installeren de plug-in ClassifAI op je WordPress-website en zorgen ervoor dat je hem optimaal kunt gebruiken.

Over de auteur

Pien Eggermont

Pien Eggermont is account executive bij Yard | Digital Agency. Pien adviseert maatschappelijke organisaties over hoe ze hun websites, online platformen en andere digitale toepassingen optimaal en efficiënt inzetten. Zo helpt ze organisaties in de maatschappelijke sector om hun digitale aanwezigheid te versterken en hun doelen te bereiken.

Ook interessant

Deel:

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.