WordPress en Drupal, twee van de meest gebruikte contentmanagementsystemen (CMS), lijken in veel opzichten op elkaar. En toch is WordPress uiteindelijk het beste en meest gebruiksvriendelijke systeem voor gemeenten. We zetten de belangrijkste voordelen van WordPress voor gemeenten op een rij.

Met een marktaandeel van bijna zestig procent is WordPress verreweg de populairste open source CMS. Maar liefst 75 miljoen websites wereldwijd draaien op de in 2003 ontwikkelde software. Het in 2001 opgerichte Drupal doet het wat dat betreft met een marktaandeel van 4,6% een stuk minder. Toch kennen de twee systeem een hoop overeenkomsten. Beide CMS’en vereisen geen HTML-kennis, zijn gratis te gebruiken, maken gebruik van SEO (Search Engine Optimalisation) en leunen op een community die voortdurend nieuwe ontwerpen en functies ontwikkelt waarmee je je website kunt verfraaien en verbeteren.

De verschillen tussen WordPress en Drupal lijken dan ook klein, maar ze zijn vooral voor kleine en middelgrote gemeenten, die waarschijnlijk geen enorm IT-budget tot hun beschikking hebben, essentieel. Want waar WordPress ooit is opgericht als blogplatform en daardoor uitblinkt in eenvoud en gebruiksvriendelijkheid. Is Drupal door developers ontwikkeld vóór andere developers. En dat heeft grote gevolgen.

WordPress is gemakkelijker te beheren dan Drupal

Een van de belangrijkste consequenties is dat Drupal, in vergelijking met WordPress, zeer gecompliceerd kan zijn. Iedereen die wel eens met WordPress heeft gewerkt weet hoe simpel het is om een nieuwe pagina aan te maken of de vormgeving van de website aan te passen. Bij Drupal is technische kennis een belangrijke vereiste en de learning curve is een stuk groter. Het duurt behoorlijk lang voordat je het CMS enigszins onder de knie zal hebben.

Als je als gemeente voor Drupal kiest zal je dan ook voortdurend nauw met een developer moeten samenwerken. Ook nadat je nieuwe website online is gezet. Doordat de developer aan de slag gaat met jouw specifieke wensen en eisen, wordt jouw website uniek. Het kan dan voorkomen dat alleen de developer op de hoogte is van wat er precies onder de motorkap van de website ligt. Hierdoor wordt overstappen naar een nieuwe websitebeheerder vrijwel onmogelijk , of in ieder geval een tijdrovend en kostbaar proces. Bij WordPress is dit niet het geval omdat ‘aan de achterkant’ alle WordPress-websites op elkaar lijken.

Iedereen die wel eens met WordPress heeft gewerkt weet hoe simpel het is. Drupal vereist veel meer technische kennis en de learning curve is groter

WordPress kent eenvoudiger updates met minder impact

De digitale wereld is voortdurend in beweging, en dus is het belangrijk voor software als WordPress en Drupal om constant up-to-date te blijven. Beide systemen krijgen dan ook geregeld een upgrade: bij WordPress gebeurt dit om de drie/vier maanden en bij Drupal ongeveer elk half jaar. Het fundamentele verschil is echter dat waar de upgrades van WordPress soepel verlopen en je er als gebruiker niets voor hoeft te doen, Drupal ervoor heeft gekozen heeft om elke upgrade ‘met een schone lei’ te beginnen. Kort gezegd betekent het dat Drupal, niet backwards compatibel is, met als gevolg dat elke upgrade ingrijpen van de websitebeheerder vereist. Soms kan een upgrade zelfs zo ingrijpend zijn dat het hele design van je website moet worden aangepast. Wat weer een hoop tijd en geld kost.

Een upgrade van Drupal kan zo ingrijpend zijn dat het hele design van je website moet worden aangepast.

Grotere WordPress community zorgt voor snelle doorontwikkeling

Zoals eerder genoemd leunen zowel WordPress als Drupal op een betrokken community. Deze community ontwikkelt onder meer nieuwe templates en plugins (bij Drupal ‘modules’ geheten) . Plugins/modules kunnen bijvoorbeeld de veiligheid van je website verbeteren of functionaliteit toevoegen. Denk daarbij aan het toevoegen van connectiviteit met social media. De community van WordPress is echter aanzienlijk groter dan die van Drupal. Ter vergelijking: WordPress telt meer dan 60.000 plugins, terwijl het aantal modules van Drupal rond de 39.000 ligt. De omvang van de community heeft gevolgen voor de snelheid van de doorontwikkeling en de beschikbaarheid van kennis. Wil je als gemeente dus altijd op de hoogte blijven van de nieuwste trends en kunnen beschikken over de meest recente plugins, dan zit je bij WordPress het best.

Conclusie

Kortom, als je de technologie van WordPress en Drupal met elkaar vergelijkt, dan zie je een aantal overeenkomsten en ook wat verschillen. 

Welk systeem het meest geschikt is voor jouw gemeente, hangt af van een aantal factoren. Denk aan het beschikbare budget, de aanwezige kennis en expertise van gebruikers van het CMS in jouw gemeente en de deadline waarbinnen de website gerealiseerd moet worden. 

Een laatste en niet onbelangrijke overweging is de mate van veiligheid die nodig is om de website optimaal te laten presteren. 

Lees ook alles over:

Meer informatie?

Meer weten over het open webconcept? Meer informatie vind je op deze pagina over het Open Webconcept voor gemeenten. Neem contact op met Dennis van Aalst; dennis@yard.nl  of bel met 030-2341020.

Deel:

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.