• Snel aan de slag

  De onderdelen zijn in productie bij diverse gemeenten.

 • Geen grote investeringen

  De bestaande software is gratis te gebruiken.

 • Open source

  Alle code is opensource beschikbaar.

Binnen het Open Webconcept ontwikkelen gemeenten samen online toepassingen. Yard doet mee, net als gemeente Buren, Hoeksche Waard, Lansingerland, Alkmaar & vele anderen.

Wat is het Open Webconcept?

Het Open Webconcept (OWC) gaat uit van het gezamenlijk ontwerpen en gebruiken van digitale dienstverlening. Gemeenten trekken samen op om kosten te besparen en niet het wiel elke keer opnieuw uit te vinden. Bovendien maken ze gebruik van elkaars kennis, tools, modules en oplossingen.

Yard is technologisch partner van het succesvolle concept, wat inmiddels al in gemeenten door heel Nederland is uitgerold. Meer hierover kun je lezen op onze specifieke pagina over digitale dienstverlening voor gemeenten en andere (semi-)overheden.

Yard heeft inmiddels diverse sites van gemeenten ontworpen, verbeterd of vernieuwd. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe site van Gemeente Lansingerland, Alkmaar en Buren. Bijzonder is die van de gemeente Hoeksche Waard, waarbij we een totaaloplossing hebben neergezet: één CMS voor zowel de hoofdsite als meerdere subsites.

Verder zijn we bezig met de bouw van Gouda.nl en hebben we afgelopen zomer de nieuwe website van Gemeente Pijnacker-Nootdorp live gezet.

Bij al deze sites houden we rekening met de Common Ground-infrastructuur en de nieuwste standaarden op het gebied van webtoegankelijkheid.

Hieronder een uitgebreid interview met Viola Biesbroek en Stefanie van der Woude van de gemeente Alkmaar: ‘Je vormt één front. Dan kom je gewoon verder’:

Met ruim 108.000 inwoners is Alkmaar een van de grootste gemeenten die is aangesloten bij het Open Webconcept. Sinds maart staat het nieuwe Alkmaar.nl live, een gemeentewebsite die gebruik maakt…

Hoe werkt het Open Webconcept?

Maar even terug naar het OWC: hoe werkt het precies? Nou, in de basis maken gemeenten gebruik van elkaars modules en code. Dus heeft de gemeente Lansingerland een mooie tool bedacht, dan kan de gemeente Alkmaar die uit een bibliotheek plukken, aanpassen en publiceren op haar eigen kanalen.

Zo ontwikkelde Yard Digital Agency met de gemeente Buren een echte open source product- en dienstcatalogus (PDC). In het Open PDC staan de belangrijkste diensten die iedere gemeente aanbiedt, denk bijvoorbeeld aan een manier om een paspoort aan te vragen of het wijzigen van je adres.

De website en PDC zijn ontwikkeld op basis van de laatste inzichten op het gebied van gebruikersgemak en techniek.

Enkele opvallende zaken die verder we al gerealiseerd hebben:

 • Een totaaloplossing voor Gemeente Hoeksche Waard. Dat wil zeggen: we gebruiken één CMS voor meerdere sites. Zowel hoofdsite GemeenteHW.nl als subsites als HWWerkt.nl en JeugdTeam HW;
 • Koppeling met het intranet voor Gemeente Lansingerland;
 • Back-end met Gutenberg, de nieuwe gebruiksvriendelijke WordPress-editor. O.a. Gemeente Pijnacker-Nootdorp maakt hier gebruik van.

De website van de gemeente Hoeksche Waard

Headless architectuur voor gemeenten

Het is voor een gemeente van belang dat er op een eenvoudige manier andere databronnen kunnen worden aangesloten, denk bijvoorbeeld aan een externe nieuwsfeed of kalender. Daarom wordt er binnen het OWC gekozen voor een headless architectuur: technisch gezien zijn de website en informatie volledig gescheiden.

Daarvoor maken we onder meer gebruik van een specifieke software. Edwin Siebel van Yard zegt hierover: “WordPress biedt sinds 2016 de zogenaamde WP Rest API. Hierdoor kunnen we content en presentatie laag scheiden. De gemeente is nu in staat eenvoudig aan andere apps en website content te serveren. Ook biedt deze architectuur voordelen op het gebied van beveiliging.”

De website van de gemeente Buren.

De website van de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Implementatiepartner Open Webconcept

Gezamenlijk zijn de gemeenten eigenaar van de ontwikkelde code. Iedere deelnemende gemeente is vrij om haar eigen pad te kiezen voor wat betreft implementatiepartner, advies, hosting en ondersteuning. Yard is zo’n partij.

Inmiddels hebben we meerdere OWC-trajecten begeleid. We ontwikkelen nieuwe tools en ontwerpen en bouwen de website(s). Dit alles in nauw overleg met de verschillende gemeenten. Dat is uitdagend en sluit aan bij onze visie om een echte online partner te zijn.

Bekijk vooral ook ons webinar over het Open Webconcept: