• WordPress subsite

  • Uitgebreide zoekfunctie

  • Eenvoudig events aanmelden

Uitagenda voor Ridderkerk

In Ridderkerk worden veel mooie evenementen en activiteiten georganiseerd. De gemeente wilde die bij elkaar brengen op één website. Een website waar inwoners op een laagdrempelige manier kunnen zien wat Ridderkerk allemaal te bieden heeft. Dat is Uitagenda Ridderkerk geworden. Tegelijkertijd helpt de evenementenkalender organisatoren om hun activiteiten goed op elkaar af te stemmen en te promoten.

Techniek

  • open source uitagenda op basis van WordPress en Gutenberg
  • gekoppeld aan OpenAgenda
  • zoekfunctie Elasticsearch

WordPress subsite

De uitagenda is gemaakt met WordPress en is een subsite van de hoofdsite www.ridderkerk.nl. Daardoor hoeven webredacteuren maar één keer in te loggen in het CMS om beide websites te beheren. Heel makkelijk. Het plaatsen van content gaat via de gebruiksvriendelijke editor Gutenberg.

Open source uitagenda

Wij hebben Uitagenda Ridderkerk ontwikkeld binnen het Open Webconcept, een community van gemeenten die samen nieuwe, open source functionaliteiten ontwikkelen. De uitagenda is dus volledig open source. Daardoor kunnen andere gemeenten of organisaties de evenementenkalender eenvoudig opnieuw gebruiken.

De uitagenda is opgezet volgens de common ground structuur van de VNG. Dat houdt in dat de evenementen apart worden opgeslagen. Via een API worden ze getoond op de website. Voordeel daarvan is dat je de evenementen maar op één plek hoeft te beheren, maar ze toch op meerdere websites of in andere toepassingen kan laten zien.

Aanmelden van activiteiten

Evenementenorganisatoren melden zelf hun activiteiten aan op de website. Dat werkt via een eenvoudig aanmeldformulier. Organisatoren worden stapsgewijs door het formulier heen geleid. Vervolgens controleert de webredactie van gemeente Ridderkerk de inzendingen en publiceert ze op de website.

Koppeling met OpenAgenda

De uitagenda is gekoppeld aan OpenAgenda. Dit is een open source agenda binnen het Open Webconcept. De koppeling werkt twee kanten op: als organisatoren een evenement aanmelden via het formulier, wordt het evenement naar de OpenAgenda gestuurd en daar opgeslagen. Als het evenement wordt gepubliceerd, wordt het vanuit OpenAgenda getoond op de website.

State-of-the-art zoekfunctie

Voor een evenementenkalender is het cruciaal dat evenementen heel makkelijk terug te vinden zijn. Om dat voor elkaar te krijgen gebruikt Uitagenda Ridderkerk de zoekfunctie Elasticsearch. Deze zoekfunctie heeft onder andere deze 4 handige mogelijkheden:

1. Supersnel resultaten vinden

Start je met typen, dan krijg je al na een paar letters resultaten te zien. Ga je verder met typen of haal je iets weg? Dan worden de resultaten direct vernieuwd. Dat zorgt voor een supersnelle zoekervaring.

2. Zoeken op datum of periode

Je kunt bijvoorbeeld zoeken op ‘deze week’ of ‘deze maand’. De datums worden dan automatisch aangepast en toegepast op de zoekresultaten. Zoekresultaten kun je verder verfijnen met behulp van filters voor bijvoorbeeld thema’s en locatie.

3. Gedeeltelijke woordmatches herkennen

Tijdens het intypen van een woord herkent Elasticsearch al wat je bedoelt. Typ je bijvoorbeeld ‘koni’, dan vult de zoekmachine dit zelf aan tot ‘koningsdag. En je krijgt ook meteen resultaten te zien bij dit woord.

4. Spelfouten herkennen

De zoekfunctie herkent spelfouten en corrigeert ze. Typ je bijvoorbeeld ‘koninksdag’, dan krijg je alsnog de resultaten die horen bij ‘koningsdag.

Gebruiksvriendelijk en webtoegankelijk design

Onze UX-experts hebben gezorgd voor een zeer gebruiksvriendelijk ontwerp. Zo is de belangrijkste informatie over een evenement in één oogopslag te zien. Gegevens als titel, datum, tijd, prijs en locatie worden compact en overzichtelijk weergegeven. Daarnaast geven gekleurde labels aan wat voor soort evenement het is. Tegelijkertijd kun je die labels ook weer gebruiken om verder te zoeken.

Onze visual designers hebben de huisstijl van gemeente Ridderkerk vertaald naar een aantrekkelijk ontwerp dat uitstekend aansluit bij het doel van de website. Een ontwerp met veel beeld en kleur dat toch digitaal toegankelijk is. Zo kunnen alle inwoners van Ridderkerk zoeken naar en deelnemen aan al die mooie activiteiten.

Doorontwikkeling uitagenda

Al meteen na de lancering van de uitagenda maakt gemeente Ridderkerk plannen om de website nog verder te optimaliseren. Op de planning staat de ontwikkeling van een overzichtskaart met alle evenementen. En ook een uitgebreidere overzichtspagina met alle sportvoorzieningen. Zo verbetert Ridderkerk de uitagenda steeds verder.

Meer van dit soort projecten.

The owner of this website has made a committment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.