Wat is een WordPress ontwikkelaar?

De ontwikkelaar heeft zich zowel praktisch als theoretisch verdiept in het ontwikkelen en optimaliseren van WordPress-websites. Met de opgebouwde expertise kan een ontwikkelaar jouw organisatie volledig ontzorgen bij het opzetten, bouwen en onderhouden van een website of online platform. Daarnaast geeft de ontwikkelaar advies, coaching en ondersteuning waar je dat wenst.

Een WordPress ontwikkelaar kiezen

WordPress ontwikkelaars zijn er in alle soorten en maten: van zzp’ers tot grote bureaus. Niet iedere ontwikkelaar is even geschikt voor iedere organisatie. Vind je het lastig om te bepalen welke ontwikkelaar het beste bij jouw organisatie past? Wij raden je aan om te letten op deze 10 aspecten:

1. Expertise

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is wat je precies verwacht van een WordPress ontwikkelaar. Welke kennis en kunde zoek je? Wil je alleen een website of platform laten bouwen of zoek je ook ondersteuning op andere vlakken? Denk aan branding, content of gebruikersonderzoek.

Veel WordPress bureaus zijn ontstaan vanuit een marketingachtergrond. Met zo’n bureau haal je logischer wijs andere kennis in huis dan met een ontwikkelaar die een technische achtergrond heeft. Voor organisaties die op meerdere gebieden ondersteuning willen zijn er allround WordPress ontwikkelaars. Dit soort bureaus hebben expertise in huis op gebied van bijvoorbeeld User Experience (UX) design, vormgeving en de technische kant: frond-end, back-end en de ontwikkeling van API-koppelingen. Daarnaast bieden ze, indien gewenst, ondersteuning op het gebied van bijvoorbeeld content, marketing of seo.

2. Omvang en complexiteit

Daarna sta je stil bij hoe omvangrijk en complex jouw project is. Gaat het om één website of wil je er meerdere beheren in één CMS? Hoeveel content wil je op je site plaatsen? Weet je al hoe je die op een overzichtelijke manier kunt presenteren, zodat bezoekers snel vinden wat ze zoeken? Ga je gebruikmaken van standaard functionaliteiten of is er WordPress maatwerk nodig?

Hoe complexer en omvangrijker je website, hoe belangrijker het is om de juiste WordPress ontwikkelaar te kiezen. Niet iedere ontwikkelaar heeft ervaring met grote en complexe projecten. Kies er een die voldoende kennis en ervaring heeft met websites zoals die van jou. Dan zal het proces om jouw website te ontwikkelen soepeler verlopen.

3. Capaciteit

Vraag jezelf ook af hoe snel je ondersteuning verwacht. Heeft de ontwikkelaar die je op het oog hebt voldoende tijd om aan jouw project te werken? En hoe gaan ze om met vakantie en ziekte van hun medewerkers?

Een groot bureau geeft meestal meer continuïteit dan een zzp’er. Als die ziek wordt of op vakantie gaat, kun je niet meteen geholpen worden. Bij een bureau werken, afhankelijk van de grootte, meerdere mensen met dezelfde functie.

4. Eigen personeel

Ook kun je erop letten of een WordPress ontwikkelaar eigen personeel heeft of alleen met zzp’ers werkt. Eigen personeel zorgt voor continuïteit en betrouwbaarheid van de dienstverlening. Ook maakt het de dienstverlening flexibeler. Een ontwikkelaar met eigen personeel heeft de planning van de werkzaamheden immers volledig in eigen hand. Zzp’ers daarentegen werken aan meerdere projecten tegelijk en kunnen zelf bepalen welk werk ze wel of niet aannemen.

5. Sector

Kijk ook naar de sector waarin je actief bent. Bij bijvoorbeeld commerciële e-commerce-organisaties spelen andere behoeftes, belangen en ontwikkelingen dan bijvoorbeeld bij maatschappelijke organisaties als zorg- en welzijnsorganisaties, gemeenten of verenigingen.

Veel WordPress ontwikkelaars hebben zich gespecialiseerd in een bepaald type websites of opdrachtgevers. Zij kennen hun doelgroep door en door. Daardoor kunnen ze meedenken met de online doelen van jouw organisatie en gericht advies op maat geven.

6. API-Koppelingen

Voor sommige websites of online platforms zijn API-koppelingen met andere systemen nodig. Denk aan een koppeling met een CRM-systeem voor klantinformatie of een koppeling met een vacaturedatabase. Of een SSO-koppeling die ervoor zorgt dat je maar een keer hoeft in te loggen.

Als je een koppeling wenst, is het belangrijk dat je een WordPress ontwikkelaar kiest die ervaring heeft met het maken van robuuste koppelingen. Niets zo vervelend als een koppeling die de ene keer wel en de andere keer niet werkt.

7. Webtoegankelijkheid

Wil je een website die voor iedereen toegankelijk is? Dan komt daar best wat bij kijken op het gebied van techniek, vormgeving en content. Overheidsorganisaties, zoals gemeenten, zijn zelfs verplicht om voor een webtoegankelijke website te zorgen. Dan heb je een WordPress ontwikkelaar nodig met kennis en ervaring op het gebied van webtoegankelijkheid, zodat je zeker weet dat je nieuwe website aan alle eisen voldoet.

Veel ontwikkelaars maken gebruik van standaard WordPress templates die zij hebben aangekocht. Daarmee kunnen zij in korte tijd een website neerzetten. Wees hier voorzichtig mee als je een webtoegankelijke website wilt, want dit soort templates voldoen over het algemeen niet aan de wettelijke richtlijnen. Ook zijn ze niet of moeilijk aan te passen. Kies dan liever voor een ontwikkelaar met een eigen, flexibel template dat in de basis al webtoegankelijk is. Dat soort templates zijn eenvoudig, en dus relatief goedkoop, aan te passen als de wetgeving op het gebied van webtoegankelijkheid verandert.

8. Hosting

Een ander punt waar je over na moet denken is de hosting van je website. Ga je dit zelf regelen? Of zoek je een WordPress ontwikkelaar die dit voor je doet? Het voordeel van die laatste optie is dat je maar een aanspreekpunt hebt. Kies je daarvoor, dan kun je nog letten op de uptime en performance van je website die een ontwikkelaar belooft.

9. Service

Op een gegeven moment is jouw nieuwe website klaar en staat live. Welke mate van serviceverlening verwacht je daarna van een WordPress ontwikkelaar? Wil je vragen kunnen blijven stellen? Dan is het handig dat de ontwikkelaar een goed bereikbare servicedesk heeft. Wil je later nog nieuwe functionaliteiten toevoegen? Let er dan op dat de ontwikkelaar dit aanbiedt.

10. Onderhoud

WordPress moet regelmatig geüpdatet worden. Dat is nodig om het CMS veilig te houden en gebruik te kunnen maken van de nieuwste functionaliteiten. Wil je dit zelf doen of geef je het uit handen?

Het risico van zelf doen is dat er na een update problemen ontstaan. Heb je zelf de kennis en expertise in huis om die op te lossen? Als je het installeren van updates liever overlaat aan een WordPress ontwikkelaar, let er dan op of die grote updates van tevoren test. En of de ontwikkelaar eventueel ontstane problemen snel voor je oplost.

Conclusie

WordPress ontwikkelaars zijn er in alle soorten en maten. Welke het beste bij jou past, hangt af van jouw organisatie, je doelen en wensen. Door te letten op onderwerpen zoals onder andere expertise, omvang en complexiteit, en sector ga je met de juiste ontwikkelaar in zee. Zodat jouw organisatie na een soepel werkproces een website krijgt waarmee je jouw online doelen bereikt.

Meer weten?

Als WordPress Agency en specialist in WordPress sites, helpen we je graag met jouw WordPress uitdagingen. Neem daarvoor contact met ons op. We denken graag mee over jouw online vraagstuk.

Even sparren?

Wil je aan de slag met een nieuwe WordPress website of kunnen we je helpen met de doorontwikkeling van een of meer bestaande WordPress-websites? Als WordPress specialist helpen we je graag verder! 

The owner of this website has made a committment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.