Yard heeft een TPM-verklaring ontvangen voor de nieuwe mijn-omgeving voor gemeentes. De TPM-verklaring toont aan dat inwoners in de mijn-omgeving veilig kunnen inloggen met DigiD. Yard ontwikkelt momenteel voor 8 gemeentes zo’n persoonlijke online omgeving.

Yard had al een TPM-verklaring voor webformulieren op gemeentesites. Die is nu uitgebreid met de mijn-omgeving. De TPM-verklaring werd toegekend door een onafhankelijke auditor. Daarvoor heeft Yard het auditproces succesvol doorstaan. Dit is een voorwaarde om DigiD te mogen aanbieden.

Mijn-omgeving voor gemeentes

Yard ontwikkelt een compleet nieuwe, gebruiksvriendelijke mijn-omgeving voor gemeentes. Inwoners zijn gewend om online eenvoudig hun zaken te kunnen regelen. Dat verwachten ze ook van hun gemeente. De mijn-omgeving maakt dit mogelijk.

De mijn-omgeving bestaat uit 4 onderdelen:

  1. Landingsportaal: de landingspagina na inloggen
  2. MijnZaken: track-en-trace voor gemeentelijke producten. De zaken halen we via de ZGW-API op uit verschillende zaaksystemen. In een volgende fase voegen we ook notificaties toe.
  3. MijnNieuws: nieuws uit de directe omgeving
  4. MijnGegevens: persoonsgegevens inzien en een aanvraag indienen om ze te wijzigen. De gegevens halen we op uit de Basisregistratie Persoonsgegevens via Haalcentraal.

Voor het gebruiksvriendelijke ontwerp hebben wij de al bewezen MijnZaken-omgeving van gemeente Den Haag als voorbeeld genomen. Hierbij werken we op een gestandaardiseerde manier via het NL Design Systeem, terwijl iedere gemeente toch een mijn-omgeving in de eigen huisstijl krijgt.  

De gemeente Buren gebruikt inmiddels een eerste versie van de mijn-omgeving. Dit jaar en volgend jaar zullen er nog zeker 7 gemeenten volgen.

Open source

We ontwikkelen de mijn-omgeving samen met de andere deelnemers van het Open Webconcept. Deze community van gemeenten en leveranciers ontwikkelt samen continu nieuwe functionaliteiten voor de online dienstverlening van gemeentes. Alle ontwikkelde functionaliteiten zijn open source: andere gemeenten kunnen ze zonder licentiekosten gebruiken. Door op deze manier samen te werken zetten gemeentes hun tijd en geld efficiënt in en profiteren ze optimaal van elkaars expertise.

Fieldlabs VNG

De mijn-omgeving is mede ontwikkeld binnen de fieldlabs van de VNG. Daar komen gemeenten, leveranciers en andere betrokkenen bij elkaar om samen aan de slag te gaan. Het onderdeel MijnZaken in de mijn-omgeving is onderdeel van de omnichannelaanpak van de VNG. Bij deze aanpak komen alle communicatiekanalen van gemeenten naadloos bij elkaar, zodat de dienstverlening voor inwoners verbetert.

Meer weten?

Heb jij ook interesse in een mijn-omgeving voor de inwoners van jouw gemeente? Neem contact met ons op. Wij denken graag met je mee.


Lees ook:

Deel:

The owner of this website has made a committment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.