• Multisite-oplossing

  • Webtoegankelijk

  • Open Webconcept

Alkmaar.nl op verschillende apparaten

Wat houdt het project rondom Alkmaar.nl precies in?  

Gemeente Alkmaar wilde haar volledige website vernieuwen. Yard | Digital Agency ontwikkelde Alkmaar.nl, op basis van bouwblokken uit het innovatieve Open Webconcept.  

Alkmaar.nl is de gemeentesite van Gemeente Alkmaar. Het is het hoofdportaal voor inwoners en bezoekers van de Kaasstad, die zo’n 110.0000 inwoners telt. 

Alkmaar.nl is de basis van alle zaken die je als inwoner bij de gemeente regelt.

Alkmaar.nl is de basis van alle zaken die je als inwoner bij de gemeente regelt. Van het aanvragen van een vergunning of paspoort, tot afvalmeldingen en informatie over aankomende festiviteiten – Alkmaar.nl heeft het allemaal. 

Open Webconcept

De website draait op WordPress en maakt gebruik van de bouwblokken uit het nieuwe, innovatieve Open Webconcept (OWC), een samenwerkingsverband tussen verschillende gemeenten. Doelstelling van het OWC is om gemeenten zoveel mogelijk van elkaars (digitale) kennis en functionaliteiten gebruik te laten maken.

“Een paspoort is een paspoort, afval is afval. Gemeenten hebben voor een groot gedeelte dezelfde dienstverlening”, zegt Viola Biesbroek, adviseur Publieke Dienstverlening van de gemeente Alkmaar daarover. “Ze willen hun inwoners zo goed mogelijk helpen. Op een zo makkelijk mogelijke manier. Dat hoeft niet elke gemeente allemaal voor zichzelf uit te dokteren. Je kunt elkaar helpen.” 

En precies dat is het Open Webconcept. In feite fungeert het OWC als een soort digitale bibliotheek 3.0. Producten en diensten zijn voor veel gemeenten hetzelfde en de techniek om die dienst te faciliteren, (deels) ook. Ontwikkelt de gemeente Buren een tool om op een makkelijke manier Google Maps-kaartjes te tonen op haar site, dan kan Gemeente Alkmaar die (op termijn) ook gebruiken.  

Wil Gemeente Gouda een koppeling maken met specifieke CRM-software, dan kan zij deze koppeling bouwen in samenwerking met andere gemeenten die ook die software gebruiken. En doordat een tool maar 1 keer wordt gebouwd, worden kosten maar 1 keer gemaakt. Dat levert een enorme kostenbesparing op.

Immers: ​​“We hebben allemaal dezelfde gemeenschappelijke taak: inwoners en bedrijven zo goed mogelijk helpen en informeren. Dat doen we met publiek geld. Dan kun je dat maar beter zo goed mogelijk samen besteden –  je doet het allemaal voor je stad”, aldus Stefanie van der Woude van Alkmaar.nl. 

Uitwisselen van kennis en code, dat is het idee. Momenteel werken er 17 gemeenten aan mee en dat aantal is sterk groeiende.  

Techniek en andere info

  • WordPress back-end, Gutenberg CMS
  • Bouwblokken uit het Open Webconcept
  • Digitaal toegankelijk

Het Open Webconcept in beeld

Meerdere sites in één cms 

Naast Alkmaar.nl heeft Yard voor Gemeente Alkmaar ook speciale, zogenoemde subsites gebouwd. Sites die onder het beheer van (medewerkers van de) gemeente Alkmaar vallen, maar eigen kenmerken en functionaliteiten kennen.  Die sites zijn allen te beheren vanuit een en hetzelfde CMS, WordPress.

Zo is er ErfGoedAlkmaar.nl, een site gericht op het erfgoed van de Noord-Hollandse stad en haar omliggende dorpen. Het platform staat volledig op zichzelf, maar wordt beheerd vanuit hetzelfde content management systeem als Alkmaar.nl, dankzij de zogenoemde multisite-oplossing binnen WordPress.  Dat zorgt voor aanzienlijk lagere onderhoudskosten en webredacteuren kunnen elkaar ondersteunen, bijvoorbeeld door content gemakkelijk te dupliceren of te hergebruiken.

Naast ErfgoedAlkmaar.nl is er bijvoorbeeld ook Alkmaarskanaal.nl. “Het zijn stuk voor stuk sites die niet één-op-één dezelfde functionaliteit en look-and-feel hebben, maar juist iets verder van Alkmaar.nl af staan. Uiteraard leveren we alles volledig binnen de AVG-wetgeving en volgens de AA-normering Digitaal Toegankelijk op, eventueel met Single Sign On-koppeling”, aldus Martin Donk, operationeel manager binnen Yard | Digital Agency.   


Blog.

Met ruim 108.000 inwoners is Alkmaar een van de grootste gemeenten die is aangesloten bij het Open Webconcept. Sinds maart 2020 staat het nieuwe Alkmaar.nl live, een gemeentewebsite die gebruik…

Webtoegankelijkheid

Alkmaar.nl en haar subsites kennen tot slot een webtoegankelijke opzet. Dat wil zeggen dat de sites volledig toegankelijk zijn voor mensen met bijvoorbeeld een cognitieve of visuele beperking.  

Ben je slechtziend, dan kun je de site een sterker contrast of groter lettertype geven. Ben je blind, dan laat je een spraakassistent de site voorlezen. Deze moderne vorm van communicatie is onderdeel van nieuwe wetgeving waaraan overheden en gemeenten moeten voldoen.

De overheid wil dat alle overheidssites en mobiele apps functionaliteiten hebben die ervoor zorgen dat mensen met een beperking nog steeds informatie tot zich kunnen nemen. Als een site 90% of meer gesubsidieerd wordt door de overheid, dan moet deze digitaal toegankelijk zijn.

“Techniek speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast houden wij tijdens de realisatie van het ontwerp ook rekening met de toegankelijkheid”, aldus Martin. “Het is een totaalpakket.”

Yard is gespecialiseerd in deze vorm van nieuwe digitale dienstverlening en levert sites zijn volledig digitaal toegankelijk op.

Voor vragen, neem contact op met Martin Donk.  

De site van de Gemeente Alkmaar is volledig webtoegankelijk.

We hebben allemaal dezelfde gemeenschappelijke taak: inwoners en bedrijven zo goed mogelijk helpen en informeren. Dat doen we met publiek geld. Dan kun je dat maar beter zo goed mogelijk samen besteden.

Stefanie van der Woude, Alkmaar.nl
The owner of this website has made a committment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.